Majakan Hevosopisto
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kenttä (puomitunti)

Siirry alas

Kenttä (puomitunti) Empty Kenttä (puomitunti)

Viesti kirjoittaja Vieraili lähetetty Su Kesä 15, 2008 9:53 pm

Pauliina* Odottelen tuntilaisia kentälle. Kun he taluttavat hevosensa kentälle ja kaartoon, suljen portin ja kerron oppilaille tulevasta tunnista*
- No niin, eli siis toimin täälä ratsastuksenopettajananne. Tänään aloitamme alkulämmittelyt erilaisilla kouluratsastusliikkeillä. Suurin osa tuntihevosista on siis helpon b:n taitajia. Jokainen varmaan tietänee, että kouluratsastustasoon helppo c:hen kuuluu keskikäynti, harjoitusravi, harjoituslaukat, temponlisäys ravissa, pysähdys sekä peruutus. B- tasoon siis kuuluvat lisätty käynti, keskiravi, keskilaukka, kiemuraura ilman laukanvaihtoja, pohkeenväistö, siirtyminen peruutuksesta suoraan raviin sekä siirtymiset harjoituslaukasta/-ravista keskilaukkaan/-raviin ja toisin päin. Tänään aloitamme siis reippaalla käynnillä. Voltteja todella paljon! Molemmilla pitkillä sivuilla pyydätte ponejanne lisäämään askelpituutta, lyhyillä sivuilla taas keskikäynti. Mielellään kulmiin voltit, ja niin isot voltit että hevonen säilyttää vauhdin, mikä sillä sillä hetkellä on, kun käännätte voltille. Ryhti suoraksi, ja huolehtikaa että se pysyy suorana!
*Alkuravien aikaan laitan puomin molempien lyhyiden sivujen keskikohtaan*
- Vaihtakaa itsenäisesti suunta. Sitten nostakaa kevyt ravi. Huolehtikaa, että on oikea kevennys ja että tempo pysyy hyvänä. Tällä kertaa ei temponvaihtoja, mutta voltteja sekä pääty-ympyröitä tehdään. Älkää jääkö kuitenkaan yhdeksi rykelmäksi jonnekin, vaan jos on ruuhkaa kääntäkää voltille tai jatkakaa suoraan! Levittäytykää koko kentälle. Lyhyillä sivuilla menette puomin yli, jos on tilaa niin kääntäkää voltille ja tulkaa uudestaan yli. Jos takana on joku, niin silloin ette voi tehdä volttia. Pitäkää huoli, että ne hevoset menevät suorassa puomin yli, ne siis eivät saa oikoa lyhyiden sivujen kulmissa. Eikä tietenkään missään muussakaan. Ottakaa käynti ja vaihtakaa itsenäisesti suunta. (1½ kierrosta - suunnanvaihto - 1½ kierrosta). Sitten ottakaa kevyt ravi, sama tehtävä kuin äsken. Levittäytykää ja huolehtikaa välimatkoista.
*Laukkaa ennen ratsukot kävelevät pitkin ohjin. Siirrän 3 puomia molemmille pitkille sivuille sopivin askelvälein*
- Sitten laukkaamme: laukata saa kaikkialla, jos on tilaa. Laukata pitää molemmilla pitkillä sivuilla. Jos et saa hevosta laukkaamaan, ole hyvä ja käännä pois muiden tieltä ja mene uudestaan koettamaan laukkaa. Jokaisella ratsastajalla pitäisi olla raippa, ja jos se hevonen ei liiku, käyttäkää sitä raippaa! Pitkillä sivuilla puomien keskeltä. Myös laukassa saa tehdä pääty-ympyröitä, jos haluaa - ja jos tilaa riittää. Voltteja ei tällä kertaa. Kun olette kokeilleet jonkin aikaa, siirtäkää käyntiin ja osastoon. Vaihtakaa suunta kokorataleikkaalla kirjaimesta M kirjaimeen E, ja kun menette käynnissä puomien yli, nouskaa jalustimille. (4 kierrosta käyntiä) Sitten menkää isolle pääty-ympyrälle, molempiin päihin. Laukkaamme yksi kerrallaan puomien yli *selostan ja lisään molemmille pitkille sivuille 2 puomia, joten molemmilla pitkillä sivuilla on siis 5 puomia* sillä tavalla, että molemmista päädyistä otetaan aina samassa järjestyksessä, painotan vielä: samassa järjestyksessä tehtäväradalle joku. Muut kävelevät siis pääty-ympyröillä ja varovat tehtävää suorittavaa ratsukkoa. Pitkät sivut laukassa, lyhyet harjoitusravissa. (joku aloittamaan, kaikki menevät 4:n kertaan, suunnan vaihto pääty-ympyrällä käynnissä). Sitten tehtävä toistetaan uudestaan, tähän suuntaan. Sama järjestys!
*Loppuravien aika tulee, jolloin kerään puomit pois ja vien ne paikoilleen. Samalla puhun tuntilaisille*
- Keventäkää rytmissä, tehkää paljon voltteja, pääty-ympyröitä. Antakaa enemmän ohjia, mutta ei liikaa eikä liian vähän. Teillä pitää olla tuntuma hevosen suuhun, mutta myös niin, että hevonen saa venytettyä kaulaansakin. (3 kierrosta) Vaihtakaa suunta ravissa kokorataleikkaalla ja jatkakaa kevennettyä ravia. Päästäkää kuitenkin ohjat pitkiksi. (2 kierrosta). Sitten siirrätte käyntiin. Kävelette suoraa uraa, välillä voitte tehdä voltteja. (5 kierrosta) vaihtakaa suunta itsenäisesti. (5 kierrosta) Laskeutukaa selästä ja löysätkää satulavyötä. Jos teillä on aikaa, taluttakaa hevosta tämän jälkeen kierros molempiin suuntiin ja voitte lähteä (<- tunti on jo loppunut, joten talutus on "plussaa")

Vieraili
Vierailija


Takaisin alkuun Siirry alas

Kenttä (puomitunti) Empty Vs: Kenttä (puomitunti)

Viesti kirjoittaja Meraldina lähetetty La Elo 16, 2008 9:27 pm

// Hieman myöhäinen aika tulla tälle ratsastustunnille, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan sanotaan ^^ //

Meri-Tuuli Eronen

Olin viimeinkin saanut temppuilevan vuononhevostamma Vakker Jenten hoidettua kuntoon ja talutan sitä kohti kenttää, kun jo huomaan ratsastuksenopettajan puhuvan tunnista. Vien Piken naama punaisena myöhästymiseni takia keskikaartoon, kiristän satulavyön ja nousen nopeasti selkään. Mittaan vielä hetken ajan jalustimien pituuksia, ennenkuin maiskautan ratsuni käyntiin.

Kuuntelen Pauliinan selostuksia kouluratsatuksesta puolella korvalla, sillä huomioni kiinnittyy Pikeen, joka tuntuu todella energiseltä allani. Hevosen korvat ovat korkealla pystyssä ja se katselee ympärilleen kiinnostuneena. Joudun nopeasti kääntämään Piken voltille, sillä se ottaa edellä kulkevaa ratsukkoa nopeasti kiinni. Siirrän painoni toiselle jalalle ja kiristän sisäohjaa, Pike kääntyy voltille hidastamatta vauhtiaan tuskin yhtään. "Voltteja todella paljon!" kuulen ratsastuksenopettajan sanovan. No niitä minä ainakin saan Piken kanssa tehdä!

Kun olen saanut eteeni jonkun verran tilaa, alan lisäämään käyntiä kentän pitkillä sivuilla aivan kuin ratsastuksenopettaja oli kehottanut. Hevoseni liikkuu aktiivisesti pää nojaten kuolaimeen, mutta lisää kuitenkin pyynnöstäni askelpituutta. Ehdin jo huokaista helpotuksesta, kuinka hyvin Pike tänään liikkuukaan.

Siirrymme pian käynnistä raviin. Minun ei tarvitse kuin hipaista Piken kylkiä, kun se jo nostaa reippaan ja matkaavoittavan ravin. Istun muutaman askeleen harjoitusravissa ja alan sitten keventää tasaisesti. Teen kokorataleikkaan kulmasta kulmaan kun opettaja kehottaa meitä vaihtamaan suunnan. Vaihdan raipan toiseen käteen ja vaihdan kevennyksen. Katselen, kuinka Pauliina asettaa puomeja kentälle. Lähestyn puomeja ratsatuksenopettajan ohjeiden mukaan ja ylitän ensimmäisen niistä tasaisessa ravissa. Pike ei kuitenkaan tykkää jatkaa voltille puomin jälkeen, vaan menisi mielummin suoraan, joten se pysähtyy täydestä ravista tasajaloin paikoilleen. Annan sille topakasti pohkeita, mutta Pike ei tee muuta kuin nostaa päätään ja pakittaa. Kun kehotan sitä liikkumaan uudelleen, tällä kertaa käyttäen raippaa, se potkaisee hieman taaksepäin, mutta lähtee kuitenkin liikkumaan. Jatkan volttia ja ylitän puomin uudestaan.

Jatkan tehtävää käynnissä ja ravissa, kunnes on aika siirtyä kokonaan käyntiin. Annan Pikelle hetkeksi pitkät ohjat ja se ravistaa päätään harja hulmuten. Tauon aikana Pauliina siirtää puomeja uusille paikoille, tällä kertaa pitkille sivuille. Pian maiskautan Piken takaisin raviin. Pauliina antaa meille ohjeet laukkatehtävään ja annoin Pikelle laukkapohkeet. Pike ryntäsi hieman hallitsemattomaan laukkaan, mutta rauhoittui muutaman askeleen jälkeen hieman. Käänsin sen puomeille ja laukkasin rauhallisesti niiden yli. Piken kanssa ei ollut ainakaan eteenpäinliikkumisongelmia. Laukan jälkeen oli hieman hankalaa jarruttaa Piken vauhti käyntiin, mutta lopulta hevoseni antoi periksi. Lähdin menemään kokorataleikkaata ja nousin ohjeiden mukaan jalustimille puomien kohdalla. Piken kavio kilahti yhteen puomiin, mutta muuten se nosteli jalkojaan hyvin.

Tämän jälkeen ohjasin Piken pääty-ympyrälle muiden kanssa. Lähden ensimmäisenä suorittamaan tehtävärataa. Pike lähtee jälleen innoissaan laukkaan ja saan pidätellä sitä, jotta se ei aivan kompastuisi puomeihin. Muuten Pike liikkui tehtävän aikan hyvin, eikä välittänyt toisista hevosista.

Pian tunti alkoikin jo kääntyä loppua kohti ja oli loppuravien aika. Pike oli vielä energinen laukkaamisen jäljiltä, joten jouduin keskittymään istumaan mahdollisimman rentona, etten antaisi hevoselle mitään merkkiä siitä, että vielä laukattaisiin. Tein muutamia voltteja, useimmiten sillon, kun Pike otti kiinni edellä menevän ratsukon. Tein vielä kokorataleikkaan, ja sitten lyhensin ohjia. Muutaman kierroksen jälkeen siirryimme käyntiin. Taputin Pikeä muutaman kerran kaulalle. Vielä viimeinen kävely ja sitten käännyimme kaikki keskikaartoon. Laskeuduin hevosen selästä, löysäsin satulavyötä ja nostin jalustimet ylös. Koska minulla ei ollut kiire minnekään, päätin taluttaa Pikeä kentällä vielä kaksi kierrosta kuten Pauliina oli suositellut. Lopulta taputin Pikeä ystävällisesti kaulalle ja lähdin menemään ulos kentältä. Huikkasin vielä ratsatuksenopettajalle kiitoksen mukavasta tunnista, ennenkuin suuntasin askeleeni kohti tallia.
Meraldina
Meraldina

Viestien lukumäärä : 84
Ikä : 28
Paikkakunta : Lieto
Registration date : 24.04.2008

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa